Platform voor Beter Beoordelen

Header

Hoe beoordelen we in 2020? Download het e-book!

Header

Herkent u een échte lach?

Header

Wat gebeurt hier?

Herkent u een échte lach?

De Mona Lisa; wereldberoemd geworden vanwege de glimlach die vaak als 'mysterieus' of zelfs 'goddelijk' omschreven wordt. Anderen zijn echter van mening dat de geportretteerde heel neutraal kijkt. Lacht de Mona Lisa nu wel of niet?Professor Theo Gevers en Nicu Sebe van de faculteit Computer Science van de Universiteit van Amsterdam doen onderzoek naar het herkennen van emoties. Zij ontwikkelden een unieke software, eMotion, die 6 basisemoties herkent en werden bekend met hun onderzoek naar de raadselachtige glimlach van de Mona Lisa. eMotion kwam analyseerde de glimlach als volgt: 83% blijdschap, 9% afkeer, 2% boosheid en 6% angst. Mona Lisa lacht dus inderdaad.

Herkent ú een echte lach? 

Doe hier de test >

En, hoe heeft u gescoord..? De meeste mensen zijn verrassend slecht in het herkennen van een neplach. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat het gemakkelijker is om met andere mensen op te schieten als je niet altijd weet wat de ander echt voelt. Hoewel een onechte lach vaak erg lijkt op een echte lach is er een wezenlijk verschil tussen beiden. Dit komt omdat er bij een echte lach andere spieren gebruikt worden, die aangestuurd worden door andere delen van het brein.

Neplach

Een neplach kan ‘op commando’ worden gegeven. De signalen die dit aansturen, zijn afkomstig van het bewuste deel van het brein. Deze signalen zorgen er bijvoorbeeld voor dat de mondhoeken naar buiten worden getrokken. Een échte lach daarentegen wordt geactiveerd door het onbewuste brein en gaat automatisch. De signalen passeren dat deel van het brein waar emoties verwerkt worden. Net zoals bij de neplach worden de mond- en wangspieren aangetrokken. Daarnaast zijn er echter een aantal andere spiersamentrekkingen: zo beweegt bij een echte lach het deel tussen wenkbrauw en ooglid naar beneden en zakt het eind van de wenkbrauw iets omlaag.
Bron: BBC.CO.UK

Wilt u meepraten? Deel uw mening op het platfom >